ČLANAK O UNIPLAST DOO U NOVINAMA I NA SAJTU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Foto: PKS / Promo

Kompanija „Uniplast“, lider na tržištu farmaceutske, medicinske i kozmetičke ambalaže, osnovana je 1991. godine. Mala porodična firma rasla je iz godine u godinu, uspešno razvijajući 150 proizvoda u koje su utkani znanje, ideje, trud i porodične vrednosti.

– Prenos upravljanja na drugu generaciju počeli smo 2008. godine, što je znatno doprinelo daljem rastu i razvoju. To je bio najveći izazov s kojim smo se do sada suočili, a zapravo nas je usmerio na pravi put – počinje uspešnu priču Dragan Jovanović, vlasnik i direktor kompanije.

Danas je u portfoliju „Uniplasta“ više od 20 grupa proizvoda, kao što su: plastične boce, plastične kutije, sprej boce, supoforme, boce sa sigurnosnim tamper proof zatvaračem. Pouzdani su partneri najvećih apotekarskih ustanova, farmaceutskih kompanija i veledrogerija. Osim što proizvode plasiraju na domaće tržište, uspešno izvoze u još šest država – Slovenija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija.

 

Foto: PKS / Promo

– Istraživanje, razvoj i inovativnost su snaga koja mladom timu kompanije omogućava da uvek bude korak ispred svih u svojoj delatnosti. Put do lidera u ovoj delatnosti nije lak, zahteva stalno napredovanje, pridržavanje postavljenih standarda, ali i konstantan rad na unapređenju i inovacijama. Više od decenije „Uniplast“ poseduje sertifikate kojima potvrđuje da upravlja integrisanim sistemom menadžmenta organizacije, čime se firma profesionalizovala kako za domaće tako i za inotržište – objasnio je Radovan Jovanović, direktor prodaje i razvoja.

U 2017. godini su implementirali i standard 13485:2016 za proizvodnju, razvoj, i prodaju proizvoda IVD – in vitro dijagnostička medicinska sredstva.

„Uniplast“ je jedino preduzeće u ovoj delatnosti registrovano kao razvojno-proizvodni centar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa mogućnošću da razvija nove tehnologije čija primena tek počinje i u najrazvijenijim zemljama sveta.

– Trenutno radimo na Projektu istraživanja i razvoja aktivne farmaceutske ambalaže. Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja. Plastični granulat kao sirovinu već znamo kako da koristimo, a sada pokušavamo da je mešamo sa dodatnim komponentama koje će u sebi imati jone srebra koji imaju antimikrobno dejstvo – objašnjava Radovan Jovanović.

Kako ističu u kompaniji, „Uniplast“ planira da napravi materijal koji će služiti za proizvodnju mnogih pakovanja u raznim industrijama – farmaceutskoj, kozmetičkoj, prehrambenoj kako bi se uništili patogeni mikroorganizmi, produžio roka trajanja proizvoda, sigurnih i bezbednih, za potrošače bez upotrebe konzervansa.

– Radujemo se uspešnom završetku ovog projekta u budućnosti, samim tim i proširenju našeg proizvodnog asortimana. To će nam biti inspiracija da i u narednim godinama tržištu ponudimo inovativne proizvode. Imamo takav tim da svakim danom želimo nešto novo da postignemo, pa je svaki korak napred mnogo drag – poručio je Đorđe Jovanović.

Dragan Jovanović, diplomirani pravnik, na početku svoje karijere bavio se pravnim poslom Zanatske zadruge „Univerzal“ Čačak, gde je bio dosta u kontaktu sa preduzetnicima, što ga je navelo da i sam postane preduzetnik. Radovan Jovanović je nakon završenog Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu 2008. godine došao u firmu, i od tada je polako počeo prenos upravljanja s osnivača na drugu generaciju. Prenos je nastavljen 2012. godine kada se priključio i drugi sin Đorđe, takođe diplomirani inženjer tehnologije. Danas kompanijom upravljaju predstavnici druge generacije sa svojim saradnicima.

Dragan Jovanović, direktor i vlasnik „Uniplasta“, dobitnik je nagrade Privredne komore Srbije za poslovnog lidera za 2018 godinu. Tokom skoro tri decenije pod njegovim rukovođenjem ostvarena je partnerska saradnja sa više od 250 klijenata, među kojima su najveće apotekarske ustanove, zdravstveni centri, farmaceutske kompanije i veledrogerije u sedam država.

Značajna saradnja sa PKS

Članovi smo Grupacije proizvođača medicinskih sredstava u okviru Privredne komore Srbije, gde se informišemo o promenama zakona, zajedničkim izlaganjima na inostranim sajmovima, inicijativama i predlozima privrede prema nadležnim institucijama, učestvujemo i u edukacijama koje organizuje Komora, što nam pomaže da idemo u korak sa vremenom i razvijamo kompaniju, kaže Đorđe Jovanović, menadžer prodaje „Uniplasta“.

Preuzeto sa sajta: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/uspesan-biznis-uz-porodicne-vrednosti/x243xc9